Jak vybrat průmyslové osvětlení v roce 2024

Výběr správného průmyslového osvětlení může být rozhodujícím faktorem pro efektivitu a bezpečnost provozu. V současné době jsou na trhu dostupné inovativní technologie, které nabízejí nejen výrazné úspory energie, ale také zlepšují pracovní podmínky a snižují náklady na údržbu. Například moderní LED svítidla s inteligentním řízením dokážou automaticky upravit svou intenzitu, což nejen šetří energii, ale také zajišťuje optimální osvětlení během každé denní doby. Pojďme se společně podívat, jaké faktory brát v potaz při výběru nového osvětlení k vám do firmy nebo výroby.

Šetříme energii

Jedním z hlavních kritérií při výběru průmyslových svítidel je úspora energie a náklady na provoz. Moderní LED svítidla s inteligentním řízením mohou snížit spotřebu energie až o třetinu ve srovnání s tradičními variantami. Tím se nejen snižují provozní náklady, ale zároveň se zmenšuje ekologická stopa firmy a prodlužuje životnost svítidel. Údržba a dostupnost náhradních dílů jsou nezbytné také pro dlouhodobou efektivitu svítidel. Kvalitní průmyslová svítidla by měla být navržena tak, aby byla snadno opravitelná a jejich náhradní díly byly na trhu snadno dostupné. To minimalizuje výpadky a snižuje náklady spojené se správou osvětlení.


Světla, která vydrží nejnáročnější podmínky

Dalším důležitým faktorem je životnost svítidel, která se udává jako procentuální pokles svítivosti čipů po určité době provozu. Čím je životnost svítidel delší, tím je delší i doba, kdy se intenzita osvětlení na pracovišti vlivem degradace čipů nemění. Důležitými kritérii jsou rovněž světelný výkon a rovnoměrnost osvětlení, zejména v náročných pracovních prostředích. V průmyslových podmínkách je klíčová odolnost svítidel vůči mechanickému poškození a vnějším vlivům. Správné krytí svítidel je nezbytné pro ochranu před prachem a vodou, a to obzvláště v agresivních chemických prostředcích nebo při extrémních teplotách.

Nové trendy v oboru

Současným trendem je integrace osvětlení do konceptu Lean managementu. Lean management je metoda řízení a organizace pracovních procesů, která se zaměřuje na zvýšení hodnoty pro zákazníka a snížení zbytečných nákladů. Tento přístup, vyvinutý v automobilce Toyota, se soustřeďuje na identifikaci a odstranění neefektivních kroků ve výrobních nebo servisních procesech. Jeho hlavními principy jsou detailní analýza procesů, plynulý průběh práce, výroba podle aktuální poptávky a neustálé zlepšování pracovních metod. V kontextu průmyslového osvětlení se jedná o důraz na inteligentní řízení světel, které umožňuje automatickou regulaci intenzity osvětlení v závislosti na aktuálních potřebách. Tento systém nejenže šetří energii, ale také přizpůsobuje světelné podmínky specifickým pracovním požadavkům.

Moderní smart svítidla jsou vybavena pokročilými senzory a řídicími jednotkami, které mohou detekovat pohyb, přítomnost osob nebo změny denního světla. Tímto způsobem mohou svítidla automaticky upravit svou intenzitu, což vede k významným energetickým úsporám a zlepšení pracovních podmínek. Ve skladech a výrobních halách je možné zajistit optimální osvětlení pouze tam, kde je to skutečně potřeba, a tím minimalizovat zbytečnou spotřebu energie.

Svítidla pro kontrolní pracoviště nebo specifické výrobní procesy jsou navržena tak, aby poskytovala vysokou úroveň přesnosti a kvality osvětlení. Tato svítidla často umožňují měnit barevné spektrum a intenzitu světla podle typu vykonávané činnosti, což je klíčové pro přesné a detailní práce. V souladu s principy Lean managementu přispívá tato světelná flexibilita k minimalizaci chyb.

Jak se vybírá osvětlení na míru

ENIKA.CZ poskytuje komplexní služby v oblasti průmyslového osvětlení se zaměřením na individuální potřeby každého zákazníka. Pokud má zákazník přesné požadavky na intenzitu osvětlení, světelný technik vybere svítidla, která splňují tyto parametry. 

V případě, kdy je potřeba realizovat renovaci průmyslového osvětlení, nabízí ENIKA.CZ dvě hlavní řešení. Prvním je jednoduchá výměna starých svítidel za nová LED svítidla, která jsou instalována na stávající pozice bez potřeby změny kabeláže. Ne vždy je však možné svítidla jednoduše vyměnit kus za kus. Každý prostor musí splňovat dané hygienické normy, což zpravidla vyžaduje vypracování světelně technického výpočtu. Tento výpočet může ukázat, že je potřeba reorganizovat celou světelnou soustavu. Druhé řešení tedy zahrnuje návrh nového rozmístění svítidel, při kterém se analyzují možnosti nových kabelových rozvodů, výška stropu, vzduchotechnika, sloupy, jeřáby a rozmístění technologických zařízení. Světelný technik pak na základě účelu místnosti a charakteru vykonávané práce vybere vhodná svítidla a připraví světelně technický výpočet. V obou variantách je možné zvolit inteligentní verzi osvětlení, které díky regulaci přináší významné energetické úspory.

ENIKA.CZ: Specialisté v oboru

Součástí služeb je také zpracování světelného výpočtu pro dodržení hygienických norem a příprava energetické bilance. ENIKA.CZ nabízí i montáž, revizi a případné následné měření instalovaného osvětlení, což je nezbytné pro kolaudaci stavby a doložení souladu s hygienickými normami. Nezáleží na tom, zda jste velká, střední nebo malá firma, výběr správného osvětlení nikdy není radno podcenit. Naši specialisté vám pomohou navrhnout řešení na míru, které splní vaše specifické potřeby a zajistí optimální osvětlení pro jakýkoli prostor.