Získali jsme ocenění EcoVadis a kráčíme k větší udržitelnosti

V dnešní době není udržitelnost jen módním slovem. Pro nás je to závazek – vůči našim zákazníkům, zaměstnancům, a hlavně vůči planetě. S radostí oznamujeme, že naše úsilí v této oblasti bylo oceněno prestižním odznakem EcoVadis s označením „Commited“. Tento mezinárodní systém hodnotí společnosti v oblastech, jako je ochrana životního prostředí, etika a sociální odpovědnost – a my jsme na něj právem hrdí.

Když každodenní kroky vedou k velkým výsledkům

Udržitelnost není cíl, ale proces – a ten u nás začal před více než rokem. Hodnocení EcoVadis nám ukázalo, kde jsme silní a kde můžeme růst. „Jedním z našich největších úspěchů bylo zavedení nového kodexu chování,“ říká naše personální manažerka Veronika Danišová. „Tento kodex stanovuje jasná pravidla etického jednání pro všechny naše zaměstnance i partnery. Pomohl nám lépe řídit naše procesy a podpořil kulturu zodpovědného chování.“

Kam míříme dál?

„Získání ocenění EcoVadis není konec cesty, ale odrazový můstek pro ještě větší změny,“ říká provozní ředitel Lukáš Majkuth. „Chceme nejen pokračovat v rozvoji naší environmentální politiky, ale také posílit vztahy s našimi dodavateli a zákazníky. Věříme, že společně můžeme dosáhnout pozitivních změn.“

Lukáš také zdůrazňuje, že naše firma se zavázala ke stálému zlepšování – udržitelnost není jednorázová záležitost, ale dlouhodobý cíl. „Každý krok, který podnikneme, má smysl nejen pro nás, ale i pro naše okolí,“ dodává.

Spolupráce s ABB – nové příležitosti

Díky certifikaci EcoVadis se nám otevírají nové dveře ke spolupráci s firmami, které sdílejí naše hodnoty. Jedním z takových partnerů je společnost ABB, která se v rámci svého působení zaměřuje na inovace a udržitelnost. Jiří Sejna, vedoucí nákupu ze společnosti ABB, k tomu říká: „Pro ABB je důležité spolupracovat s firmami, které se také zavázaly k odpovědnému podnikání. Zapojení ENIKA.CZ do systému EcoVadis potvrzuje, že máme společný cíl v oblasti udržitelnosti.“

Proces hodnocení EcoVadis – jak to probíhalo?

EcoVadis hodnotí firmy na základě mezinárodních standardů a zaměřuje se na čtyři hlavní oblasti: environmentální odpovědnost, pracovní a lidská práva, etické obchodní praktiky a udržitelné zadávání zakázek. Pro získání odznaku jsme museli projít důkladným procesem, který zahrnoval vyplnění podrobných dotazníků a poskytnutí podpůrných dokumentů.

Výsledek? Ocenění, které nás nejen motivuje k dalšímu růstu, ale také nám dává objektivní důkaz o tom, že jdeme správným směrem. Tento odznak platí 12 měsíců, během kterých budeme nadále pracovat na zlepšení našich procesů a snaze snížit dopady na životní prostředí.

Náš závazek k lepší budoucnosti

Udržitelnost pro nás není jen další úkol, který musíme splnit. Je to závazek k budoucnosti, ve které chceme aktivně působit. Ať už jde o zefektivnění našich procesů, snižování spotřeby energie nebo spolupráci s partnery, naše úsilí pokračuje. Vše, co podnikáme, směřuje k tomu, abychom minimalizovali dopady naší činnosti na okolí a svět zanechali v lepším stavu.