Nakoukněte pod pokličku: Takhle chutná v Enice

Se spokojeným žaludkem se mnohem lépe pracuje a všechno je najednou tak nějak hezčí, to je známá věc. V Enice o tom vědí své. Jídlo je tu totiž opravdu důležité. Dnes bude řeč o firemní jídelně, kterou využívají (a pochvalují si) téměř všichni zaměstnanci. Jeden z nich k tomu se smíchem dodává: „Přijdu do práce, uvařím si kafe a jako první kontroluju, co bude dnes k obědu.“ Na čem si tedy lidé z Eniky pochutnávají a jaké je zde stravování?

Obědy? Bez starostí!

Dohadovat se s kolegy, do které hospody se půjde na oběd? Připravit si do krabičky zbytky od večeře, a pak ji zapomenout doma na botníku? Ve víru povinností do sebe rychle něco naházet u počítače, nebo se dokonce nenajíst vůbec? Tohle zaměstnanci v Enice řešit nemusí. Většina z nich se totiž okolo poledne sejde ve firemní jídelně a vychutná si oběd společně. 

V nabídce jsou každý den 4 jídla, ze kterých si snadno vybere masožravec i vegetarián. Vitamíny zaměstnanci doplní zeleninovými či ovocnými saláty a dvakrát do týdne si je zaměstnavatel rozmazlí i sladkou tečkou. Na obědy jim Enika navíc přispívá. Absence stravenek tak nikomu nevadí a vyhlášená jídelna se stává spíš zdrojem závisti pro kolegy z jiných firem. 

Bříška jako v lázních

Před třemi lety se v Enice rozhodli vybrat nového dodavatele. Ve hře jich bylo víc a někteří z nich použili dost neotřelé vyjednávací praktiky – ale ani úplatky v podobě buchet nakonec na rozhodnutí nic nezměnily. Obědy pro zaměstnance má od té doby na starosti kuchyně Lázní Bělohrad, a to velmi úspěšně. 

To potvrzuje i stravovací komise, kterou ENIKA.CZ zřídila. Je složená ze zástupců všech oddělení, kteří pravidelně přicházejí s názory svých kolegů. Jídlo se tu bere opravdu vážně – pokud se komise shodne na nějakém nedostatku, sjedná se náprava. A ano, řeší se tu i tak zásadní otázky, jako jestli do bramborového salátu patří hrášek či zda je lepší kančí se šípkovou či se zelím. V tom se ale komise, stejně jako zbytek populace, zatím shodnout nedokázala. Pro podněty, které je potřeba řešit hned, je přímo v jídelně kniha stížností.

Jídelnou to nekončí 

Oblíbené jsou společné snídaně, které probíhají několikrát do roka, kde se všichni sejdou a nad věnečkem či smaženkou zhodnotí dosavadní fungování a výhled na další období.

Jídlo hraje prim a to až tak moc, že jednou z cen v tombole na firemním večírku byly i snídaně, které po celý týden osobně sestavovala a až pod nos výherci servírovala personální Veronika Danišová. Kromě toho si všichni pochvalují každoroční zabíjačku a už tradiční letní grilovačku. Jídlo je zkrátka radost, a to si v Enice uvědomují. Protože žaludkem může procházet i láska k práci.