Úvodní fotografie blogového článku společnosti Enika na webu enikanews.cz s názvem: "Lukáš Majkuth: V energeticky úsporných řešeních jdeme příkladem"

Lukáš Majkuth: V energeticky úsporných řešeních jdeme příkladem

ENIKA je specialistou na úsporná řešení pro osvětlení vnitřních i venkovních prostor. S bezdrátovými řídicími systémy Poseidon a Poseidon CITY, které automaticky regulují svícení, zákazníci snižují své energetické náklady a zároveň chrání životní prostředí i zrak svých zaměstnanců a návštěvníků. Zákazníci ENIKY mohou využít také širokou nabídku úsporných svítidel nebo systém Navisys, který monitoruje spotřebu energií. Jak řeší úspory v provozu a efektivitu práce samotná ENIKA? Odpovídá nám provozní ředitel Lukáš Majkuth. 

Využíváte v ENICE vlastní systém pro řízení osvětlení Poseidon? 

Ano, samozřejmě! Vše, co vyvíjíme a dodáváme našim zákazníkům, chceme vyzkoušet na vlastní kůži. V provozu se pak lépe odchytávají možné problémy a také nacházíme nová řešení. Naše budova je stále napojena na předchůdce systému s názvem Egon, velká část ale už jede na systému řízení osvětlení Poseidon. Máme tedy jak řízené osvětlení a úsporná LED svítidla, tak i senzory CO2, které v případě překročení daného limitu předávají informaci systému vzduchotechniky. Osvětlení venkovních prostor je ovládáno přes Poseidon City. Nyní budeme do vybraných kanceláří instalovat naši novinku – vestavěný přijímač DALI s možností biodynamického řízení osvětlení. Tento prvek , který je součástí systému Poseidon, je určený pro řízení teploty barvy bílého světla a upravuje svítivost podle cirkadiánního rytmu

Jedná se o ten výrobek, který získal letos na veletrhu Amper ocenění? 

Ano, získal Ocenění Zlatý Amper za technologický pokrok. Přijímač umožňuje inteligentní kontrolu nad osvětlením prostoru díky dynamické změně teploty chromatičnosti, což má přímý vliv na biologický rytmus člověka. V kombinaci s ethernetovým rozhraním systému Poseidon umožňuje automatické řízení teploty barvy světla dle nastavitelného časového plánu (HCL – Human Centric Lighting), který ve vnitřních prostorách napodobuje osvětlení přirozeným denním světlem. Zároveň umožňuje regulovat intenzitu osvětlení tak, aby bylo vždy dostatečné a bezpečné pro práci a zrak. 

Monitorujete také spotřebu energií? 

Implementovali jsme náš systém pro monitoring spotřeby Navisys, díky kterému máme přehled o spotřebě vody, plynu, elektřiny a také stlačeného vzduchu, který využíváme ve výrobě. Na základě měření děláme průběžně energetická opatření. Jedním z nich třeba bylo rozhodnutí o pořízení fotovoltaické elektrárny, která je na střeše naší budovy. Nyní ji plánujeme rozšířit i před budovu, kde bychom navázali na zastřešení přístřešku pro kola a zároveň bychom fotovoltaickými panely zakryli parkovací místa pro firemní vozidla. Tímto by se téměř ztrojnásobil instalovaný výkon a od jara do podzimu bychom měli být soběstační ve spotřebě elektrické energie.

Uvažujete třeba o pořízení nabíjecí stanice pro elektromobily? 

Máme vlastní vozový park, který je zatím v klasickém pojetí s dieselovými a benzínovými motory. Trend v oblasti elektromobilů sledujeme a při našem rozhodování ho bereme v potaz. V příštím roce bychom chtěli vyměnit dvě dodávky. Uvidíme, zda v tu dobu bude na trhu vozidlo, které by nás svými parametry oslovilo. Instalaci nabíjecího místa do areálu jsme již interně diskutovali. Stává se, že k nám naši zákazníci nebo dodavatelé přijedou s elektrovozem, a tak bychom jim mohli v budoucnu nabídnout i benefit dobíjení.   

Jak jinak ještě šetříte na provozních výdajích? 

Základem pro nás je, že máme automatizovaný celý provoz budovy. Například LED osvětlení dokážeme na základě senzorů přítomnosti osob a intenzity denního osvětlení efektivně regulovat. V rámci provozu a údržby budovy většinu služeb outsourcujeme, což firmě také přináší úspory. Chceme ale jít s dobou, takže jsme například pořídili robotické sekačky, které se starají o udržování trávníkové plochy v našem areálu. Z dlouhodobého hlediska je tato varianta pro společnost nejefektivnější.  

Vaše oddělení řídí i veškerý nákup. Jak to probíhá? 

Nákup se týká všech oblastí. Nakupujeme pro naši společnost třeba spotřební zboží, ale také jednotlivé komponenty, které jsou součástí našich výrobků. Zároveň jsme distributorem svítidel a elektrokomponent, takže řídíme nákup položek od našich dodavatelů dle potřeb obchodního oddělení. Je to tedy takový komplexní odběratelsko-dodavatelský řetězec. 

Moje oddělení má na starosti celý nákupní proces, tedy veškerou administrativu s tím spojenou. Zpracováváme požadavky od kolegů, děláme objednávky, kontrolujeme ceny, evidujeme faktury, staráme se o to, aby bylo zboží včas na skladě, a řešíme případné reklamace. Vše má svůj standardizovaný postup dle certifikátu kvality ISO: 9001, který každoročně prověřuje nezávislá auditorská společnost.

Nakupujete tedy i zásoby pro váš e-shop?

Ano, od našich dodavatelů máme v našem e-shopu zalistovaných cca 33 tisíc položek, z toho je kolem 7 tisíc položek skladem. Zalistování do našeho katalogu je vedeno přes obchodní oddělení. Pokud náš produktový manažer domluví zastoupení nového produktu, vyplní formulář. Nákupní oddělení poté položku založí v SAP, kam zadá dodavatelskou cenu, a daný manažer pak položku upraví pro e-shop. 

Jak u vás probíhá skladová politika?  

Naše logistické centrum zajišťuje provoz skladovacích prostor o velikosti přibližně 1 600 m². Naši pracovníci přijímají zboží, ale také připravují zboží k expedici jak pro zákazníky, tak i pro naši vlastní výrobu. Jako podnikový systém využíváme SAP. Skladové operace jsou ze systému předávány na mobilní datové terminály, tzv. čtečky. Všechno zboží na skladě je označeno unikátním čárovým kódem a uskladněno v lokacích. V každém okamžiku tak máme přehled, kde ve skladu se dané zboží nachází. Na SAP jsme přešli v roce 2018 z vlastního programu, který jsme si předtím vyvíjeli sami. Myslím, že nám celkové propojení procesů velmi usnadnilo celý provoz firmy. Na přelomu roku je v plánu investice do plné integrace obsluhy skladu pomocí SAP. 

Jak jste flexibilní v dodávkách zboží? 

Snažíme se být pružní. Pokud zákazník objedná do oběda, jsme schopni zboží expedovat ještě tentýž den. Při balení poskytujeme i nadstandardní služby, třeba umíme změnit způsob zabalení zboží, přiložit nějaké dokumenty, certifikáty atd. Skladníci dostávají úkoly z tzv. fronty práce. Požadavky na sklad na vychystání zboží se zařazují do seznamu, ve kterém jsou čísla dodacích listů a v nich jednotlivé položky. Skladník práci přijme a čtečka ho v jeho práci intuitivně navádí – informuje ho o lokaci, ve které je zboží, o počtu kusů apod. Každý krok musí průběžně potvrdit. Vychystané zboží pak přebírá balírna, kde se zboží před zabalením znovu kontroluje. Pak se zboží přesouvá na palety, nebo se chystají balíky pro externí dopravce. Denně takto nachystáme okolo 100 balíků a měsíčně zhruba 50 palet. 

Nedávno jste získali prestižní certifikát EcoVadis. K čemu vás zavazuje?

Jedná se o posouzení naší firmy z hlediska udržitelnosti a sociální odpovědnosti. Zapojili jsme se do mezinárodně uznávaného systému hodnocení, do kterého jsme nahlásili požadované údaje z oblasti personalistiky, řízení energií, ale třeba i vztahů s dodavateli. Je to takový rating společensky a ekologicky odpovědných firem. Nejen díky výše zmíněnému, ale také proto, že se snažíme přistupovat i k našim zaměstnancům vstřícně, jsme toto ocenění získali. Je pro nás závazkem a zároveň máme i další návrhy na zlepšení, kam se jako firma můžeme posouvat.

Už nyní se snažíme dělat pro ochranu životního prostředí maximum, a to nejen v úsporách energií. V rámci snižování uhlíkové stopy například recyklujeme obaly při balení výrobků. Jsme také zapojení v systému třídění EKO-KOM a v REMA, což je systém zpětného odběru elektrozařízení a baterií. Věřím, že nás další snaha o udržitelnost a ochranu životního prostředí příště dostane na stupně vítězů.