Komunitní energetika aneb Vyrobte si se sousedy vlastní energii díky fotovoltaice

Představte si, že bytový dům, v němž bydlíte, není jen betonovým obrem plným sousedů, ale spíše takovou malou elektrárnou, která dokáže spolehlivě napájet všechny vaše spotřebiče od televize až po telefon. Nespotřebovanou elektřinu nevracíte do sítě, ale rozdělíte si ji se sousedy. Tak bychom mohli v kostce shrnout komunitní energetiku. S ostatními obyvateli vašeho paneláku nebo jiného bytového domu zkrátka vytvoříte vlastní energetickou partu, která díky fotovoltaice na střeše vyrábí elektřinu, sdílí náklady a šetří peníze.

Co to ta komunitní energetika vlastně je?

Komunitní energetika je koncept, který umožňuje kolektivní výrobu, správu a sdílení energie mezi domácnostmi jednoho domu. Vyrobená energie se distribuuje do jednotlivých bytů, které se tak společně podílí na nákladech i výhodách plynoucích z výroby této zelené energie.

Komunitní energetika zároveň usnadňuje sdílení přebytků elektřiny vyrobené ze společné fotovoltaiky na střeše bytového domu. Tyto přebytky se totiž nemusí vracet zpět do distribuční sítě, ale můžete je sdílet se sousedy mezi sebou. Efektivně a ekologicky – slunce svítí, panely vyrábí, vy spotřebováváte.

Chcete ji také? Instalace FVE krok za krokem

Celý proces začíná rozhodnutím – se sousedy se domluvíte, že chcete pořídit FVE a využívat výhodnou komunitní energetiku. V tu chvíli přichází na řadu papírování, případně podání žádosti o dotaci. Jakmile vám úřady dají zelenou, instalují se na střechu panely a připojí se do distribuční sítě. Možná jde o administrativně náročnou záležitost, ale spravedlivé rozúčtování spotřeby elektřiny, snížení závislosti na dodavatelích a ekologický přínos za to rozhodně stojí.

Nechcete platit za sousedovu spotřebu? Navisys vám zajistí spravedlivé rozúčtování

Máte panely, vyrábíte elektřinu a zbývá už jen zajistit, aby každý soused dostal spravedlivý podíl. Někdo totiž žije sám, někdo má velkou rodinu. Ale jak to udělat? ENIKA.CZ se o to postará. K vaší fotovoltaice připojíme systém Navisys. Tahle chytrá technologie vám totiž zajistí, že každý bude platit jenom za to, co skutečně spotřebuje. Do každého bytu i na samotnou fotovoltaiku nainstalujeme fakturační elektroměr, který se napojí na UWP jednotku, a tím vytvoří systém Navisys. Licenčních poplatků se nebojte. Systém stačí zakoupit, a už je napořád váš. Žádné skryté poplatky ani háčky Navisys nemá.

Chytré hlídání spotřeby energie bez starostí

Systém Navisys poskytuje data potřebná pro fakturaci a automaticky zasílá upozornění e-mailem, například při výpadku elektřiny nebo poruše fotovoltaiky. Díky tomu máte vždy aktuální přehled o tom, co se právě děje a kolik energie jste vyrobili a spotřebovali.

Stačí, aby správce domu jednou systém nastavil, a poté už se všechny informace o spotřebě elektřiny automaticky rozesílají všem obyvatelům ve stanovených intervalech – ať už měsíčně, čtvrtletně, nebo ročně. Všechno funguje automaticky, bez nutnosti dalšího zásahu.

Navisys lze navíc snadno rozšířit o monitoring spotřeby vody nebo jiných energií. Pokud máte zájem, jednoduše nás kontaktujte.

Je nejvyšší čas začít šetřit. S dotacemi to jde ještě levněji

Ceny energií se v posledních letech pohybují zhruba stejně jako vláček na horské dráze. Občas sice sjedou dolů, ale většinou se drží vysoko v oblacích. K tomu si přidejte otázky týkající se ekologie a tlaku na udržitelnost nebo vlastní touhu snížit uhlíkovou stopu. Když si k této směsi přimícháte ještě možnost využít štědrých dotací z programů, které vám pomohou pokrýt náklady, vznikne vám koktejl, nad nímž není důvod váhat.

Možná vás napadá, jestli tohle všechno vůbec jde legálně. Ano, jde! Navíc můžete využít dotační programy, a snížit tak náklady na instalaci fotovoltaiky. Stačí splnit pár pravidel, podat žádost o dotaci a můžete se těšit na slunečné dny plné levné energie. Například program Nová zelená úsporám poskytuje podporu na pořízení a instalaci nového fotovoltaického systému propojeného s vnitřními rozvody elektrické energie a distribuční soustavou. Žádost o dotaci můžete podávat opakovaně, třeba když se připojí další bytové jednotky a současně se navýší instalovaný výkon.

Tak si to shrňme

Slunce s fotovoltaikou vyrábí elektřinu, vy se sousedy se podělíte o náklady a všichni na tom ušetříte, protože si vyrobenou elektřinu rozdělíte mezi sebe. S vlastním systémem výroby a sdílení elektřiny snížíte svou závislost na externích dodavatelích, jejichž ceny energií se mění pomyslně každý den. Děti coby budoucí generace vám poděkují, že jste alespoň trochu přispěli k ekologii a zanechání planety v udržitelném stavu.

Díky systému Navisys navíc víte, na čem jste, a nemusíte se obávat nečekaných faktur. Nikdo nebude platit nespravedlivě za něco, co nespotřebuje. Takže, co vy na to? Připojíte se ke komunitě, která to myslí s energií vážně?