Jak přežít poradu a zůstat při smyslech: Příručka pro zoufalé zaměstnance

Porady jsou neodmyslitelnou součástí firemního života. Jakmile se ozve to zlověstné „budeme mít poradu“, většina z nás začne v hlavě plánovat únikové cesty. Pokud máte také dojem, že byste raději strávili odpoledne u zubaře než v zasedačce, tento článek je přesně pro vás. Pojďme se podívat na několik tipů a triků, jak přežít firemní poradu s úsměvem na tváři (nebo alespoň bez viditelných šrámů).

Před poradou

Plánujte úniky

Pokud máte možnost, naplánujte si na dobu porady pracovní cestu. Není nic lepšího, než mít důležitou schůzku s klientem na opačné straně republiky, když se kolegové nudí u powerpointových prezentací. Pokud není cesta možná, vsaďte na kamaráda na telefonu. Domluvte se s kolegou, který na porady nechodí, aby vám zavolal s „urgentní záležitostí“. Zázračně zmizíte a zanecháte zbytek kolektivu v blažené nevědomosti.

Tajná výbava

Nezapomeňte na základní výbavu přeživšího: kávu (nejlépe dvojitou), energii (může být ve formě čokolády nebo energy drinku), a pokud to jde, tak ani na malou, nenápadnou hračku, kterou se můžete inkognito zabavit (třeba antistresový míček). Notebook nebo tablet jsou také skvělou volbou – můžete předstírat, že si píšete poznámky, zatímco sledujete rozkoukaný seriál. A nezapomeňte na něco k zakousnutí – hladové kručení v břiše může být pěkný trapas, navíc něco na kousání vás zaměstná.

Během porady

Pokud máte štěstí a na poradě sedíte vedle spolehlivého kolegy, domluvte se na systému probouzení. Každých pět minut vám šlápne na nohu, ať už se děje cokoli. Vyhnete se tak trapným momentům, kdy se probudíte se slinou na bradě.

Další možností, jak se zabavit, je soustředit se na nějaký „nešvar“ řečníka, třeba kolikrát zopakuje slovo „prostě“. Po skončení porady si můžete s kolegy udělat společné vyhodnocení.

„Na poradě rozhodně nedoporučuji houpání na židli! Stala se mi nepříjemná nehoda. Bylo to v době, kdy jsme měli čerstvě narozeného synka, tak jsme spánku doma moc nedali. Tělo mi dalo najevo, že když se nevyspí doma, tak to dožene v práci. Že to bude zrovna na poradě a ještě při houpání na židli, jsem si teda fakt nemyslel. Zvrátil jsem se dozadu a odnesl to modřinou na hlavě – tuhle disciplínu už raději zkoušet nebudu.“ Ano, i takové momenty můžete zažít na poradě.

Přestávka na kávu

Když už konečně přijde kýžená pauza, využijte ji naplno. Snažte se být u kávovaru jako první, aby se vám náhodou nestalo, že budete muset doplňovat vodu či dosypávat kávu a zbytečně se ochudíte o drahocenné minuty, kdy si můžete „odfrknout“. Pokud máte možnost, jděte na čerstvý vzduch. Několik hlubokých nádechů a pár protahovacích cviků může udělat zázraky. Přestávka je také skvělou příležitostí, jak prohodit pár slov s kolegy a sdílet vzájemné utrpení.

Po poradě – terapie sdílením

Nakonec, když už je po všem, podělte se o své zážitky s kolegy. Smích je nejlepší lék na traumatické zážitky, ať už to byla dvouhodinová diskuze o nové firemní strategii nebo neúspěšný pokus o mikrospánek. Příběhy jako „jak jsem se málem zabil na židli“ se rychle stanou legendami.

Porady mohou být náročné, ale s trochou kreativity a humoru je zvládnete. A kdo ví, možná se z nich stane příležitost k vytváření nezapomenutelných historek. Tak vzhůru na ně! Nebo spíš... udržet se vzhůru na nich!