Díky 3D tisku vyrábíme flexibilně a levněji

Ve společnosti ENIKA.CZ využíváme nejmodernější technologie k tomu, aby naše vývojové a výrobní procesy byly maximálně efektivní. Mezi tyto technologie patří i 3D tisk, který se stal nedílnou součástí naší každodenní činnosti. Zlevňuje výrobu a umožňuje reagovat na specifické požadavky.

 Co je to 3D tisk?

3D tisk, jinými slovy aditivní výroba, je proces, při němž vznikají 3D pevné objekty z digitálního souboru. Zjednodušeně řečeno – vymyslíte si produkt, v počítači mu dáte konkrétní podobu, navolíte si vlastnosti a materiál a následně svůj návrh odešlete do 3D tiskárny, z níž vám vyjede požadovaný výrobek. Konstruktér Pavel Hörst si 3D tisk pochvaluje: „Technologie 3D tisku nám poskytuje obrovskou výhodu, protože umožňuje okamžité změny. Dříve jsme často využívali externí tisk, ale mít možnost upravovat a tisknout přímo u nás ve firmě je k nezaplacení.“

Jaký materiál 3D tisk zpracovává a jakým způsobem?

Zatímco například při obrábění máte velkou masu materiálu, z níž postupně odebíráte, při 3D tisku naopak materiál přidáváte (odtud aditivní výroba). Tisknout se dá z kovu, skla, plastu, betonu, ale i keramiky, vosku nebo čokolády. Náklady na 3D tisk se pak odvíjí zejména od zvoleného materiálu a složitosti konkrétního výrobku.

V jakých situacích ENIKA.CZ využívá 3D tisk?

V zásadě se jedná o tři hlavní oblasti: prototypová výroba nových výrobků, realizace malých specifických zakázek a výroba komponent pro testovací a výrobní zařízení. 

  • Prototypy nových výrobků

Když vyvíjíme nový přístroj, můžeme si dopředu ověřit mechanickou funkčnost plastových dílů ještě předtím, než je necháme lisovat v lisovně. Výroba lisovacích forem stojí statisíce korun, takže ověření prototypu je naprosto nezbytné. Dříve tato možnost nebyla, nebo se díly musely frézovat, což bylo velmi zdlouhavé a drahé. Díky 3D tisku můžeme rychle a efektivně testovat nové designy a optimalizovat je před zahájením masové výroby.

  •  Malé specifické zakázky

Druhou oblastí, kde ENIKA.CZ nachází uplatnění pro 3D tisk, je realizace velmi malých specifických zakázek. Dělali jsme například vestavbu našeho standardního P8 LR C (regulační snímač pohybu a osvětlení) přímo do světla, které si vybral zákazník. Jednalo se jen o desítky kusů a výroba forem na plastové díly by byla nesmyslně drahá. Naštěstí už existují filamenty, které jsou přímo určeny pro použití v elektronice, což nám umožňuje rychle a efektivně vyhovět specifickým požadavkům našich zákazníků,“ vysvětluje Pavel Hörst.

  • Komponenty pro testovací a výrobní zařízení

Třetí a pro nás možná nejdůležitější oblastí je výroba komponent pro naše testovací a výrobní zařízení. Každý výrobek, který u nás zhotovíme, totiž musí projít důkladným testováním. Pro tento účel musíme navrhnout a vyrobit zkušební přípravek. Dříve jsme mnoho dílů vyráběli frézováním, což bylo opět velmi zdlouhavé a drahé. 3D tisk nám umožňuje rychle a efektivně vytvářet tyto přípravky. Pokud nám nějaký díl nevyhovuje, můžeme ho během chvíle upravit a vytisknout znovu.

 Ačkoli 3D tisk používáme ve společnosti ENIKA.CZ již více než 10 let, technologie se za tuto dobu neuvěřitelně posunuly vpřed. Díky tomu můžeme využívat a nabízet širokou škálu materiálů a zlepšovat kvalitu našich výrobků. „V loňském roce jsme obměnili starou tiskárnu, která již nevyhovovala kvalitě ani ceně materiálu. Rozhodli jsme se investovat do nového zařízení, díky kterému můžeme zákazníkům nabídnout další služby a jsme celkově flexibilnější,“ uvádí Pavel Hörst. Jsme tak schopní obratem reagovat na požadavky zákazníků a výrobek co nejvíce přizpůsobit jejich představě.

 Význam 3D tisku poroste

Od dob pořízení naší první 3D tiskárny jsme svědky neuvěřitelného pokroku v technologii. Dnešní 3D tiskárny nabízejí širokou škálu materiálů, které lze využít, a kvalita tisku se neustále zlepšuje. 3D tisk se stal nezbytnou pomůckou při vývoji a výrobě a jeho význam bude i nadále růst. S moderními technologiemi a možnostmi, které 3D tisk nabízí, jsme schopni rychle reagovat na potřeby trhu a poskytovat našim zákazníkům inovativní a kvalitní řešení.