Architektonické osvětlení – jak nasvítit památky a turistické cíle

Nasvícení památek není jednoduchou disciplínou. Je to spojení umění a funkčnosti s ohledem na energetickou účinnost i legislativní normy – například redukci světelného smogu. Co všechno musí architektonické osvětlení splňovat a jaké existují možnosti nasvícení památek?

Jaké přínosy má osvětlení památek

Nasvícení historických budov, soch a dalších památek umožňuje ocenit krásu architektury i za tmy. Umělé světlo zvýrazňuje tvary i texturu a přitahuje pozornost k detailům, kterých si za denního světla nelze tak snadno povšimnout. Scénické osvětlení památek zvyšuje zájem turistů, a tak pomáhá rozvíjet cestovní ruch města. A nesmíme zapomenout ani na ryze praktickou stránku – nasvícený monument funguje jako orientační bod pro pěší i řidiče.

Co musí nasvícení architektury splňovat

Architektonické osvětlení musí splňovat čtyři aspekty – estetičnost, funkčnost, efektivitu a bezpečnost. Estetickou stránku má na starosti zejména architekt, který navrhuje, jaký dojem má osvětlení vytvářet. Plošné nasvícení z dálky vytváří na fasádě podobný efekt jako sluneční paprsky a působí velmi přirozeně. Pokud je cílem zvýraznit určité prvky, zvýšit plastičnost nebo vytvořit dramatický efekt, umístí se menší svítidla přímo na budovu. O typu svítidla a jeho umístění rozhoduje architekt ve spolupráci s památkáři a světelným technikem, který ověří polohu svítidla a jeho účinnost pomocí světelného výpočtu.

Osvětlení památek musí být zároveň funkční – procházení kolem budovy musí být bezpečné, proto se osvětlují také podlahy a schody. Při výběru architektonického osvětlení hraje důležitou roli i energetická účinnost. Svítidla jsou v provozu obvykle celou noc, což má dopad na energetickou náročnost. Dnes je možné průběh nočního svícení efektivně upravovat pomocí řídicích systémů, které optimalizují náklady osvětlení v době, kdy není nutné svítit plnohodnotně. V neposlední řadě musí být osvětlení bezpečné, a to jak pro danou památku, tak pro životní prostředí – nesmí vytvářet nadměrný světelný smog.

Jaké typy osvětlení se používají pro nasvícení památek

Architektonické osvětlení obvykle slouží ke zdůraznění přirozených tvarů a barev, proto je jeho základem bílé světlo. U historických objektů se volí spíše teplejší tóny, u moderní architektury naopak tóny studenější. Pro určité objekty a události se hodí i barevné nasvícení; pak se využívají RGB svítidla. Ta dávají možnost nasvítit památku třeba v barvách státní vlajky při příležitosti státního svátku. 

Proč zvolit chytré řízení osvětlení památek

Sochy, památky či historické budovy lze osvětlovat chytře pomocí řídicích systémů a kromě možnosti měnit intenzitu světla lze využít celou řadu dalších výhod. O tom vás přesvědčí systém POSEIDON® City. Co všechno umí?

  • Zamezuje nadbytečnému svícení v časech, kdy to není nutné. Tím šetří energii a redukuje světelný smog.
  • Nabízí nastavení podle časového plánu, nebo podle slunečního svitu, a tak může fungovat zcela autonomně.
  • Umožňuje nezávislé ovládání skupin svítidel a nastavení intenzity světla (stmívání).
  • Díky monitoringu dává přehled o provozním stavu svítidel a okamžitě upozorní na závady.
  • Snižuje náklady na energii i údržbu svítidel. Předává informace o spotřebě až na úrovni jednotlivých svítidel.
  • Využívá přehlednou vizualizaci a příjemné uživatelské rozhraní, a tak ho zvládne ovládat kdokoliv.

Pro scénické osvětlení využívá systém POSEIDON® City například rozhledna a kostel ve Cvilíně. Díky svým unikátním vlastnostem se řídicí systém hodí nejen pro osvětlení architektury, ale může mít kombinované využití také pro řízení veřejného osvětlení v obci, nasvícení nádraží nebo sportovišť.